bindingsangstOngeveer 30 tot 40 procent van de mensen heeft last van bindingsproblemen in een relatie.

Dit levert erg veel problemen op en door deze angst is het vaak ook lastig om een stabiele relatie op te bouwen.

Vaak worden partners verstikt door de relatie, maar het is ook mogelijk dat de persoon met bindingsangst afstandelijk blijft. Dit is uiteraard een probleem voor een stabiele relatie. Veel mensen vragen zich daarom af, hoe ze van die angst af moeten komen.

Manieren om beter om te gaan met bindingsangst:

• Wees open tegenover je partner over je bindingsangst

Veel mensen schamen zich ervoor dat ze last hebben van een bindingsangst, dit is echter niet nodig. Zoals al eerder aangegeven heeft ongeveer 1/3de last van een hechtenisstoring. Veel mensen vinden het lastig om een relatie aan te gaan, toch blijft iedereen behoefte hebben aan een relatie. Om een wat stabielere relatie te krijgen is het verstandig om open te zijn over je bindingsangst, maar om het niet als een smoesje te gebruiken. Het is verstandig dat je met je partner praat over je problemen, zodat je partner ook weet waarom je zo reageert. Geef je partner ook de kans om zijn ervaringen te delen met je bindingsangst. Op deze manier kun je meer begrip voor elkaar opbrengen en elkaar gerust proberen te stellen.

• Praat over je hechtenisstoring met ervaringsdeskundige

Vaak wil het ook helpen om met lotgenoten te praten, deze weten immers precies wat je doormaakt.
Vaak lopen zij tegen dezelfde problemen aan. Verder hebben deze mensen misschien al oplossingen voor jou. Het helpt in ieder geval om je verhaal kwijt te kunnen, zodat je weer verder kunt werken aan je relatie.

• Groei niet te snel in je relatie

Veel mensen storten zich hals over kop in een relatie, doe dit niet en neem rustig de tijd om een relatie te laten groeien. Op deze manier zul je ook de bevestiging krijgen dat die andere echt voor je gaat, waardoor het makkelijker is om je aan iemand te binden en minder angstig te worden. Met andere woorden geef het de kans en doe rustig aan. Dit zal uw relatie heel veel goed doen, het te snel van tafel lopen is een veel gemaakte fout in relatieland.

Mocht u te kampen hebben met bindingsangst, dan hoeft u zich niet erbij neer te leggen. U moet er dan juist aan gaan werken. Er zijn genoeg manieren om om te gaan met je bindingsangst, maar vooral, wees er open en eerlijk over. Uw partner heeft het recht om te weten wat er door je hoofd speelt en hoe jij je voelt. Als jullie beiden op de hoogte zijn van elkaars gevoelens, kunnen jullie meer begrip voor elkaar opbrengen en heeft je relatie een grotere kans om te slagen.

Als u last heeft van bindingsangst kunt u best een relatie aangaan, maar neem de tijd ervoor en hou er rekening mee dat het wat moeilijker is dan een gemiddelde relatie.