partner heeft last van verlatingsangstMisschien heeft jouw partner last van verlatingsangst, wat kan je in dat geval doen om het te verhelpen?

Over het algemeen wordt er meer aandacht gericht aan mensen die verlatingsangst hebben in plaats van hun partners. Dit is eigenlijk een beetje onterecht, want behalve dat het vervelend is voor de mensen die er last van hebben, is het ook erg lastig voor de partners. Zij worden hier ook dagelijks mee geconfronteerd en vaak houden zij het dan ook niet lang vol.

Hoe kun je het beste omgaan met verlatingsangst?

Een veel gestelde vraag is hoe je het beste met de verlatingsangst van je partner om kunt gaan? Dit is een erg lastige vraag om te beantwoorden, omdat er ook veel vanuit je partner moet komen. In principe kan alleen de persoon die last heeft van verlatingsangst dit bedwingen, wel kun je er natuurlijk mee om leren gaan en samen proberen de angsten van je partner te verwerken.

Je kunt proberen je partner te helpen, door er met je partner over te praten. Hierdoor kun je beiden je verhaal kwijt en kunnen misverstanden verholpen worden. Ook zul je hierdoor meer begrip voor mekaar op kunnen brengen en proberen samen te ontdekken wat hetgeen is dat je partner zo angstig maakt en proberen deze angst aan te pakken. Helaas is het vaak niet zo makkelijk, omdat degene die er last van heeft ook niet precies weet waar de angst vandaan komt. Het kan ook een onbewuste angst uit zijn of haar jeugd zijn die nog niet verwerkt is.

Vaak helpt het ook om opmerkingen te maken wat je leuk vindt aan hem of haar. Hierdoor kun je misschien onbewust zijn of haar zelfvertrouwen opbouwen, waardoor je partner meer in zichzelf gaan geloven en de verlatingsangst laat varen. Misschien gaat je partner dan ook wel inzien dat hij of zij ook best een tijdje zonder jou kan.

Maar praten alleen helpt uiteraard niet, daarbij zeggen daden vaak meer dan woorden. Probeer aan je partner te laten zien dat je hij/zij niet bang hoeft te zijn dat je hem/haar verlaat. Vaak is het wel erg lastig hoe je dit kan doen en dat is dan ook iets wat je samen uit moet zoeken.

Het helpt vaak ook om met lotgenoten te praten, je kunt je vriendin of vriend ook in contact brengen met lotgenoten. Deze kunnen je partner misschien weer tot meer inzichten laten komen en hebben misschien ook wel handige tips, waardoor het leven met de verlatingsangst wat leefbaarder wordt.

Over het algemeen is het erg lastig om met een partner samen te leven die last heeft van deze angst. De angst komt iedere dag weer terug en ook jij als partner moet er iedere dag weer opnieuw mee om gaan. Veel relaties stranden dan ook, omdat ze het niet meer aankunnen. Het is ook erg lastig om je vriend/vriendin te helpen met deze angst. Je partner zal over het algemeen zelf met zijn/haar angst om leren gaan, zodat het leefbaar is. Uiteraard kun je je partner hier wel mee helpen en proberen te ondersteunen en veel begrip proberen op te brengen.