Verlatingsangst bij kinderen en peuters

verlatingsangst bij kinderen en peuters

Veel peuters hebben last van verlatingsangst, dit gaat vaak over als ze rond de drie zijn.

Toch kunnen ook kinderen er op latere leeftijd nog last van hebben, dit heeft vaak met een gebeurtenis te maken die ze als vrij traumatisch hebben beleefd, bijvoorbeeld het overlijden van iemand die dichtbij ze stond. Vaak heeft dit veel indruk gemaakt en zijn het situaties waar ze zelf geen controle over hebben. Bij de meeste kinderen zal deze angst mettertijd wel wat afslijten. Een enkeling heeft er op latere leeftijd nog last van.

Maar in sommige gevallen is er geen oorzaak die je kunt aanwijzen waardoor het komt dat ze het zo moeilijk vinden om los te laten. Sommige kinderen hebben er nu eenmaal meer moeite mee om mensen uit hun vertrouwde omgeving los te laten. Toch is het zaak dat je probeert je kind toch regelmatig achter te laten, zodat deze leert om te gaan met het verdriet en de stress. In het begin zal het vervelend zijn, maar naar mate het vaker gebeurd zal het steeds makkelijker worden.

Manieren om er beter mee om te gaan

Veel ouders vinden het moeilijk om hun kinderen achter te laten bij iemand anders. Toch moet je dit nooit aan je kind laten merken, deze kan daar namelijk op reageren en dan wordt het helemaal een drama. Probeer altijd op een rustige, kalme manier afscheid te nemen van je kind en je kind de positieve kanten te laten zien. Bijvoorbeeld dat hij/zij nu lekker met zijn vriendjes kan spelen. Probeer je kind te stimuleren om lekker te spelen, voordat je vertrekt. Hierdoor is je kind afgeleid en is het makkelijker om weg te gaan. Ondanks het verdriet van je vertrek, zal je kind al snel verder spelen.

Ook helpt het vaak om je kind iets vertrouwds mee te geven, bijvoorbeeld zijn lievelingsknuffel en uit te leggen dat je hem/haar later weer op komt halen.
Een vele gemaakte fout van ouders is om weg te gaan als het kind op bed ligt of afgeleid is. Dit moet je zeker niet doen, omdat je kind er alleen maar banger van wordt en onzeker. Op deze manier durft je kind helemaal niet meer van je zijde te wijken, omdat hij of zij bang is dat je ineens verdwenen blijkt te zijn.
Neem altijd rustig de tijd om afscheid te nemen en daadwerkelijk te vertrekken.

Mocht dit allemaal niet werken, probeer het dan zo te regelen dat je kind weg gaat. Dit wordt vaak als minder traumatisch ervaren. Laat je kind lekker een wandeling maken met de oppas voordat je weg gaat.

Ondanks dat het vervelend is om je kind zo verdrietig achter te laten, is het wel goed voor je kind. Hij/zij kan hierdoor om leren gaan met stress en verdriet. Zolang je je kind in een verantwoorde omgeving achter laat, hoef je je nergens schuldig over te voelen. Hoe vaker je met deze situatie te maken krijgt, hoe makkelijker het wordt op den duur.